10 handige tips voor een autorit met kinderen

Zo overleef je het:

​”Is het nog ver?” Het moet zowat de meest gehoorde vraag zijn als je met kinderen onderweg bent in de auto. Tijdens een lange autorit naar je vakantiebestemming ben je maar beter goed voorbereid om verveling de kop in te drukken. Met deze tien tips houd je het rustig op de achterbank en kan de bestuurder zijn concentratie bij de weg houden.

4 tips voor de kleintjes

​Vertrek je met je peuter of kleuter op autovakantie, stem je vertrek dan af op zijn normale slaapritme. De kans is groot dat hij een flink stuk van de rit in dromenland is. Sommige kindjes voelen echter dat er iets te gebeuren staat en kunnen de slaap niet vatten. Panikeer niet en speel eerst wat spelletjes. Meestal valt je kindje na een tijd vanzelf in slaap.

Zo verdrijf je de verveling: 

 1. Geef je kind regelmatig iets nieuws om te ontdekken. Kleine speeltjes zoals een knuffel die geluidjes maakt, een knisperboekje of een nieuwe rammelaar houden je peuter een hele tijd zoet.
 2. Een stickerboekje met herkleefbare stickers is ideaal om de tijd te doden.
 3. Speel een kiekeboe spelletje met een knuffel. Dat wordt schateren op de achterbank!
 4. Speel de lievelingsliedjes van je kind. Opgelet: de kans is groot dat je de muziek tot vervelens toe moet aanhoren. Maar: alles om de rust te bewaren, toch?

4 tips voor lagereschoolkinderen

Zodra je kinderen kunnen lezen, heb je meer mogelijkheden om hen te entertainen. Ze kunnen nieuwe leesboekjes ontdekken, maar ook gekke woorden verzinnen met de letters op nummerplaten. Natuurlijk is er ook nog de tablet to the rescue, maar deze speeltjes en spelletjes vinden je kinderen vast ook plezant:

 1. Luisterverhalen doen het altijd goed. Zulke verhalen zijn meeslepend voor jong én oud.
 2. Speel enkele klassiekers in de auto: woordslangen, ‘ik zie, ik zie wat jij niet ziet’, alle rode auto’s tellen, personen/dieren/tv-programma’s raden door alleen ja-nee-vragen te stellen, enz.
 3. Laat iets oudere kinderen het traject van je reis volgen op de kaart. Vraag hen de bestuurder te helpen om de juiste weg te volgen.
 4. Kinderen zijn heel nieuwsgierig naar de bestemming van je reis. Laat hen in de auto alvast een reisdagboekje maken waarin ze prenten van de bestemming kleven, tekenen en schrijven.

2 tips voor kinderen en volwassenen

 1. ​Installeer je kinderen en jezelf zo comfortabel mogelijk. Zorg dat je een kussen en dekentje bij de hand hebt, geef iedereen voldoende beenruimte, scherm de zijruiten van je auto af tegen de zon en organiseer je spullen zo dat je de belangrijkste zaken steeds bij de hand hebt.
 2. Houd om de twee uur halt: het geeft je kinderen (en jezelf!) iets om naar uit te kijken. Stop op een plek waar je kinderen een gezonde snack kunnen eten en zich even kunnen uitleven. Het is trouwens ook voor volwassenen heel belangrijk om regelmatig de benen te strekken. Zo voorkom je een concentratie dip.

 Veilig met je kinderen in de auto

 • Zorg ervoor dat het autostoeltje afgestemd is op de leeftijd van je kind.
 • Houd altijd de autogordels om.
 • Laat je kinderen liever niet vooraan zitten.
 • Leg geen zware spullen op de hoedenplank.

Bron: AG Insurance

Terug naar overzicht