Andere nuttige verzekeringen op reis

De familiale verzekering 

De familiale verzekering dekt de aansprakelijkheid van het hele gezin voor de schade die je kan aanrichten aan derden. Slaat je zoontje tijdens het minigolfen een balletje in de ruit van een geparkeerde auto? Dan is dat doorgaans gedekt door de familiale verzekering. Veel polissen gelden wereldwijd. 

De hospitalisatieverzekering 

De meeste hospitalisatieverzekeringen gelden praktisch wereldwijd. Als je onverwacht in het buitenland in het ziekenhuis belandt, kun je in dat geval je hospitalisatieverzekering aanspreken die zal tussenkomen binnen de limieten waarin die verzekeraar ook in België zou vergoeden. 

De brandverzekering 

Als je thuis een brandverzekering hebt waarbij ook je inboedel gedekt is, geldt deze verzekering ook op reis. Als jouw tijdelijk verplaatste goederen (meestal kledingstukken) bijvoorbeeld beschadigd worden door een waterschade in de gehuurde vakantiewoning, kan je dus terecht bij je brandverzekeraar. Ook de burgerlijke aansprakelijkheid voor het gebouw en de inhoud is gedekt in een vakantie huurwoning. 

De ongevallenverzekering 

Als je ernstig gewond raakt of overlijdt bij een privéongeval, komt de ongevallenverzekering tussen, tenzij het gaat om een extreme sport die uitgesloten is in het contract. Denk maar aan bungeejumpen. Deze verzekering is, ten onrechte, minder verspreid in België. 

De Autoverzekering 

Als je een ongeval hebt op reis met je wagen, is je aansprakelijkheid verzekerd zolang het land waarin dit gebeurde op de groene kaart vermeld staat. Dat geldt voor de landen van de Europese Unie en een hele reeks daarbuiten. Opgelet: voor de aansprakelijkheid en de daarmee samenhangende schadevergoeding wordt de «lokale» wet gevolgd en dus kan de vergoeding lager liggen dan in België het geval zou zijn. Bijkomende verzekeringen, zoals de omnium-, rechtsbijstand- of bestuurdersverzekering, kunnen ook in het buitenland soelaas brengen. Op deze website van het Europese comité van verzekeringen (CEA) www.europeanmotorinsurance.eu krijgt de consument tips met betrekking tot een verkeersongeval in het buitenland. Wie een huurwagen overweegt, dient aandacht te besteden aan de bijbehorende verzekeringen. De standaard-verzekeringsformules aangeboden door de verhuurmaatschappijen worden vaak gekenmerkt door begrensde vergoedingen. Vooral buiten Europa kan dat ook het geval zijn voor de verplichte burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering. Informeer je goed (en liefst voor je op vakantie vertrekt) over eventuele beperkingen en franchises, alsook over inhoud en prijs van aanvullende of ruimere formules. 

De rechtsbijstandverzekering

Deze verzekering geeft u recht op juridisch advies en bijstand, bijvoorbeeld wanneer je in het buitenland het slachtoffer bent van een ongeval waarvoor een derde aansprakelijk is, of omgekeerd, wanneer een derde een schadeclaim tegen je instelt. Een waarborg rechtsbijstand vind je onder meer terug in de rechtsbijstandverzekering auto (om je te helpen bijvoorbeeld bij betwisting van de aansprakelijkheid na een aanrijding met de auto), in de familiale verzekering (bijvoorbeeld om je rechten te doen gelden als zwakke weggebruiker) of in een uitgebreide rechtsbijstandpolis (die zeer uiteenlopende geschillen, in de mate dat ze gedekt zijn in je contract, via bemiddeling probeert op te lossen). De tussenkomsten van de rechtsbijstandverzekering lopen na de vakantie gewoon verder. Ook voor de eventuele gerechtskosten.

 

Bron: abc verzekeringen

 
Terug naar overzicht