Uw pensioen van morgen voorbereiden…begint vandaag!

Iedere Belg is er zich van bewust dat het wettelijk pensioen niet voldoet om onze levensstijl aan te houden eenmaal we stoppen met werken. Het is dan ook meer dan noodzakelijk dat we zelf reeds een mooi bedrag aan de kant zetten zodat we ook na ons pensioen zorgeloos kunnen genieten van het leven.

Er zijn verschillende mogelijkheden om een aanvulling te voorzien op uw wettelijk pensioen. Sommige formules zullen u vandaag ook nog belonen met extra fiscaal voordeel, wat mooi is meegenomen op uw belastingaangifte.

Wij sommen graag even de huidige mogelijkheden en hun voordelen op:

Pensioensparen

Iedere Belgische rijksinwoner die minimum 18 jaar is en maximaal 65 jaar, kan een polis pensioensparen onderschrijven en genieten van een belastingvoordeel van 30% op de gestorte premie. Het maximale bedrag bedraagt dit jaar €980. Indien u een bedrag wenst te investeren van €1260 dan geniet u een belastingvoordeel van 25%.

Een contract pensioensparen levert u niet enkel al een mooi fiscaal voordeel op, u kan er ook al een mooi appeltje voor de dorst mee opbouwen voor uw pensioen.

Langetermijnsparen

Het langetermijnsparen kan u perfect combineren met een contract pensioensparen, net zoals voorgenoemd contract kan u ook hier genieten van 30% belastingvoordeel op de gestorte premie. De premie die u mag storten in een polis langetermijnsparen wordt berekend aan de hand van uw nettobelastbaar inkomen, met een maximum van €2350 in 2019.

Tot 2016 mocht u jammer genoeg het langetermijnsparen niet combineren met de woonbonus. Dit werd echter aangepast waardoor u met een hypothecair krediet afgesloten vanaf 1/1/2016 en voor een huis aangekocht in Vlaanderen alsnog van fiscaal voordeel van een polis langetermijnsparen kan genieten in combinatie met uw woonbonus. In Brussel en Wallonië is de woonbonus integraal afgeschaft waardoor langetermijnsparen ook mogelijk is.

Benieuwd naar uw potentieel fiscaal voordeel? U kan uw premie makkelijk HIER berekenen!

Vrij Aanvullend Pensioen voor Werknemers (VAPW)

Het Vrij Aanvullend Pensioen voor Werknemers (verkort: VAPW) is een nieuwe oplossing voor werknemers die geen of een beperkte groepsverzekering hebben, om een extra aanvullend pensioen op te bouwen. De bijdrage wordt eenvoudigweg afgehouden van uw nettoloon door uw werkgever.

Deze spaarvormen kan u dan ook perfect combineren met pensioensparen en langetermijnsparen. Dit betreft een derde fiscale korf die u dus kan benutten om uw aanvullend pensioen op te bouwen.

De werknemer kiest zelf hoeveel hij spaart. Er is wel een bovengrens. Het bedrag mag per jaar niet hoger zijn dan maximaal 1.600 euro of 3 procent van het referentieloon van twee jaar geleden. Het gaat om het brutojaarsalaris dat aan de socialezekerheidsbijdragen is onderworpen. De pensioenrechten die de werknemer al in de loop van het tweede voorafgaande jaar (N-2) heeft opgebouwd, worden van dat maximum afgetrokken. Zo blijft het VAPW beperkt tot werknemers met helemaal geen of met een laag aanvullend pensioen. Ook hier geeft elke gestorte premie recht op 30% belastingsvoordeel.

Spaarformule zonder fiscaal voordeel

Als laatste kan u er ook voor kiezen om maandelijks een bedrag aan de kant te zetten in een verzekeringscontract. Op deze manier heeft u geen fiscaal voordeel maar kan u wel genieten van hogere rentevoeten dan het klassieke spaarboekje.

 

Om u een extra duwtje in de rug te geven bij de aangroei van uw aanvullend pensioen hebben wij een cashback actie lopen vanaf 12 augustus tot en met 15 september 2019 waarbij u een bedrag tot 50 euro kan ontvangen wanneer u een polis pensioensparen, langetermijnsparen en VAPW onderschrijft. Deze actie is van toepassing voor contracten bij de maatschappijen AXA, Allianz en Baloise. We sommen hieronder graag even de voorwaarden op voor deze actie.

Mocht u uw aanvullend pensioen willen optimaliseren, dan kan u ons vrijblijvend een offerte opvragen. Zoals steeds zijn onze verlaagde instapkosten van toepassing en dit voor de volledige looptijd van het contract. Bij vragen kan u zich steeds richten tot ellen@futuria.be of ons contacteren op het nummer 09 233 13 63.

 

Terug naar overzicht