Verlof loopt ten einde… Wat zegt de wet over telewerken?

We kunnen niet blijven dobberen rond het onderwerp ‘Covid-19’, maar de veranderingen die het met zich meebracht, daar kunnen we niet omheen. Eentje daarvan, is je wellicht bekend: telewerken! Bij sommige bedrijven kan je bureaus van onder het stof halen omwille van het grote telewerksucces. Andere zijn minder enthousiast en houden hun werkkrachten het liefst strak in het gareel. Wat zegt de wet over telewerking?

De telewerker

Vooraleer we tot telewerken overgaan, verdiepen we ons in de omschrijving van een telewerker. Waar moet deze persoon aan voldoen? Wie is deze persoon? Kan iedereen dit worden? Zijn deze in ieder bedrijf present?

Eigenlijk is een telewerker éxact hetzelfde als een alledaagse medewerker in jouw bedrijf. Right, it is as simple as that. Met als enige verschil dat een telewerker één of meerdere dagen in een andere omgeving werkt, in plaats van op jouw bedrijf. In de meeste gevallen is dit in de woonkamer van de telewerker, op een gedeelde openbare werkplek of in een rustige koffiebar.

Telewerken, wettelijk vastgelegd?

De mogelijkheid tot thuiswerk bestond reeds voor de intrede van Covid-19, zo werd ons Belgenlandje in 2005 zelfs als koploper van de Europese Unie beschouwd, althans wat betreft de schriftelijke afbakening van telewerk (NAR-CAO85). Hybride werken is nog nauwelijks weg te denken, omwille van de vele voordelen die het met zich meebrengt. Je vrije tijd wordt gevoed met enkele extra vrije uurtjes, geen zeurende collega’s rond je bureau, een flexibel uurrooster waarin je zelf inspraak hebt, alsook een grote appreciatie voor je werkgever die jou dit vertrouwen schenkt. Desondanks zijn werkgevers niet verplicht om telewerken te integreren in hun businessmodel, die beslissing is volledig vrijwillig. Al heb je als werknemer wel het recht om hier navraag over te doen én dit op te nemen in één van je wensen.

Occasioneel of structureel telewerk

Je hebt als werknemer dus wel degelijk recht om een verzoek tot telewerken in te dienen. Stel dat je op sollicitatiegesprek gaat, dan kan je vermelden dat je graag één of meerdere dagen wenst te werken. Indien je reeds ergens tewerkgesteld bent, kan je na 6 maanden in dienst, een verzoek indienen. Je hebt in principe keuze uit twee manieren van telewerk: ‘occasioneel’ of ‘structureel’. Bij occasioneel telewerk is er geen regelmaat te bespeuren, en ga je als werknemer sporadisch eens op een andere plek werken dan je oorspronkelijke werkomgeving. Bij structureel telewerk zet je enkele specifieke dagen vast je in je agenda als ‘thuiswerkdagen’. Deze herhalen zich iedere week en staan schriftelijk vastgelegd.

Verzekerd als telewerker?

Aangezien je jezelf in een andere omgeving bevindt, duikt wel eens de vraag op of je ook op die andere plek verzekerd bent? Gelukkig kan hierop volmondig ‘JA’ geantwoord worden. Ten minste als het adres van deze omgeving schriftelijk op papier staat. Stel dat je tijdens het werken een akkefietje voor hebt, dan val je terug op de arbeidsongevallenverzekering van je werkgever.

Maar wat met privé-activiteiten tijdens je pauze? Stel bijvoorbeeld dat je jouw vers gewassen handdoeken wil ophangen, en dat je tijdens deze activiteit uitglijdt over een natte plas op de grond? Dan val je terug op je familiale verzekering. Hou hier dus zeker rekening mee.

Heb je nog vragen over telewerken? Kom gerust langs op ons kantoor, dan overlopen we deze!

Terug naar overzicht