Zelfstandig zijn, hoe mijn activiteit fiscaal best optimaliseren?

Er zijn weinig investeringen die zo interessant zijn voor een zelfstandige als het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ). Via lagere belastingen en lagere bijdragen kan immers tot 70% van de betaalde premie gerecupereerd worden. Dat het pensioen voor zelfstandigen doorgaans weinig voorstelt, is algemeen bekend. Gemiddeld 860 euro per maand. Zelfstandigen doen er dan ook best aan om zelf een appeltje voor de dorst aan te leggen, willen ze hun levensstandaard op een aanvaardbaar peil houden en via het VAPZ kan dit.

Fiscale voordelen

De premies die u stort zijn fiscaal aftrekbaar als beroepskost aan marginaal tarief. Hierdoor kan de zelfstandige 45% tot 50% van zijn premie recupereren.

Door deze fiscale aftrekmogelijkheid wordt ook het bedrag van de inkomsten waarop de sociale bijdragen worden berekend, verlaagd waardoor nog eens bijkomend 20% van de premie kan gerecupereerd worden. In totaal kan dus tot 70% van de premie gerecupereerd worden.

Bijkomende troeven van het VAPZ:

U betaalt geen verzekeringstaks ( 2% of 4,4%), enkel de beperkte instapkost maatschappij waardoor (bijna) uw volledige premie wordt geïnvesteerd in het contract.

Op einddatum wordt u ook nog eens voordelig belast via het systeem van de fictieve rente. U dient gedurende 10 of 13 jaar een bepaald percentage van het opgebouwd kapitaal bij uw inkomsten toe te voegen.

Belangrijk ook te weten:

De premie die u mag storten is wel niet onbeperkt maar is een % van het netto beroepsinkomen van 3 jaar geleden met een absoluut plafond. U kan maar een VAPZ afsluiten indien u sociale bijdragen betaalt  in hoofdberoep of meewerkende echtgenoot bent en u ook in orde bent met de betaling van deze bijdragen voor 31/12.

U hoeft ook niet elk jaar hetzelfde bedrag te storten, in moeilijkere jaren kan u er ook voor opteren minder te storten.

Maar er zijn meer mogelijkheden om fiscaal te optimaliseren…

Bent u zaakvoerder in vennootschap, bekijk dan of  het interessant is de premie VAPZ te laten betalen door uw vennootschap en te combineren met een individuele pensioentoezegging.

U hoeft dan niet de premies te storten vanuit uw privé maar u laat de vennootschap een spaarpotje opbouwen voor u. Dat spaarpotje kan in bepaalde gevallen zelfs voor einddatum opgevraagd worden maar hierover meer in onze volgende Newsletter.

Wilt u al meer info over deze oplossing, vul dan ons contactformulier in. Dan nemen wij spoedig contact met u op. U kan ook op Spaargids de producten met de beste rendementen vergelijken. 

 

 

Terug naar overzicht