Je kinderen zakgeld geven of niet?

Zakgeld geven aan je kind is een goede manier om het te leren omgaan met geld. Het helpt hen de waarde van geld te ontdekken, keuzes te maken en het concept van een budget te begrijpen. Je kind leert ook dat het soms moet sparen om later iets groters of belangrijkers te kunnen kopen dan bijvoorbeeld snoep.

Hoeveel geld moet je geven?

Er zijn echter geen vaste regels voor hoeveel zakgeld een kind zou moeten krijgen. Hoeveel je geeft, hangt af van de leeftijd van je kind, jullie financiële situatie en wat je kind van het zakgeld moet betalen. In België krijgt ongeveer 40% van de kinderen geen zakgeld. Van de kinderen die wel zakgeld krijgen, varieert het bedrag sterk: jongere kinderen krijgen minder, terwijl oudere tieners meer zakgeld ontvangen. Het gemiddelde zakgeld per maand kan oplopen van 5 tot 200 euro, afhankelijk van de leeftijd.

Waarvoor heeft een kind zakgeld nodig?

Kinderen besteden hun zakgeld meestal naar eigen inzicht, maar sommigen betalen er ook een deel van hun vrijetijdsbesteding of zelfs eten mee. Hoeveel zakgeld je ook geeft, het is belangrijk om uit te leggen waarom je kiest voor een bepaald bedrag en hoeveel je bijvoorbeeld zelf moet werken voor dat geld.

Cash geld of bankkaart?

Hoe je zakgeld geeft, hangt vaak af van de leeftijd van je kind. Voor jongere kinderen is geld tastbaarder als het in de vorm van muntstukken wordt gegeven. Ze kunnen zo muntstukken leren herkennen, optellen en beter begrijpen hoe geld werkt. Voor jonge kinderen is het een goed idee om een spaarpot te gebruiken, zodat ze visueel kunnen zien hoe hun geld groeit.

Een kind mag in België vanaf 10 jaar wettelijk een eigen bankrekening openen, maar een ouder moet wel toestemming geven en mee tekenen. Vanaf de leeftijd van ongeveer 12 jaar wordt een bankrekening met een eigen bankkaart en eventueel een app steeds relevanter. Tieners kunnen met hun kaart zelfstandig betalen voor hun uitgaven zoals bioscoopbezoek of een gsm-abonnement. Door zelf hun bankrekening te beheren, leren ze hun saldo controleren, geld overschrijven naar een spaarrekening, en begrijpen ze hoe rente werkt. Het is een praktische manier om financieel bewust te worden.

Als je kind vindt dat het niet genoeg zakgeld krijgt, is dat een kans om samen te kijken naar hoe het zijn geld besteedt. Laat je kind zijn keuzes evalueren: spendeert het geld aan nuttige zaken, of bijvoorbeeld om indruk te maken op vrienden? Praat hier samen over. Zo leert je kind ook dat het belangrijk is om keuzes te maken en niet altijd alles te kunnen kopen wat het wil.

Kortom, zakgeld is een leerzaam hulpmiddel dat kinderen en tieners helpt om financiële verantwoordelijkheid op te bouwen. Het geeft hen de kans om te oefenen met budgetteren, sparen, en het nemen van financiële beslissingen. Door open en eerlijk te communiceren over geld, help je je kind beter voorbereid te zijn op de toekomst.

Terug naar overzicht