Langetermijnsparen

Langetermijnsparen biedt u net zoals bij pensioensparen de mogelijkheid om extra kapitaal op te bouwen die u een belastingvoordeel van 30% toekent.
Beide producten zijn combineerbaar, op die manier optimaliseert u uw fiscaal voordeel.

Langetermijnsparen doet u via een levensverzekeringscontract in TAK21 of TAK23 en dit tot uw pensioenleeftijd of gedurende minimaal 10 jaar indien het contract werd afgesloten na uw 55 jaar.
Bij langetermijnsparen is het belangrijk dat men rekening houdt dat het contract wordt afgesloten voor de leeftijd van 65 jaar, want nadien is dit niet meer mogelijk.

U moet aan 2 voorwaarden voldoen om zo’n contract af te sluiten:

  • U bent minstens 18 jaar.
  • U valt onder de Belgische personenbelasting.

Voldoet u aan beide voorwaarden, dan kunt u elk jaar een bepaalde som opzijzetten waarbij u een belastingvoordeel van 30% krijgt.
De jaarlijkse interesten van uw langetermijnsparen hangen af van de gekozen spaarformule (TAK21 of TAK23) en leveren op hun beurt ook weer interesten op. Deze zijn niet gegarandeerd.

 

Hoeveel mag u sparen?

Het maximumbedrag bij langetermijnsparen hangt af van uw netto beroepsinkomen en eventueel lopende hypothecaire leningen, met een maximum van 2.450 euro per jaar voor 2024.

Uiteraard beslist u zelf hoeveel u elk jaar spaart. In functie van uw persoonlijke situatie kunt u zelfs tijdelijk even niets meer of een kleiner bedrag storten. Om dan later het sparen te hervatten of uw premie te verhogen.

 

Hier komen wel enkele kosten bij:

Op elke premie die u stort is er een verzekering taks van 2% verschuldigd. Op uw 60ste verjaardag betaalt u een anticipatieve heffing van 10% op het gedeelte dat u spaarde met uw premies. Begon u met langetermijnsparen na uw 55ste verjaardag dan betaalt u deze 10% pas op de 10e verjaardag van uw contract.

Ook na de betaling van de anticipatieve heffing loont het de moeite om verder te sparen. De premies die u vanaf dan stort, zijn belastingvrij en blijven een fiscaal voordeel van 30% opleveren.
Bij opname van uw kapitaal op de voorziene einddatum betaalt u geen belasting meer.

 

Flexibele levensverzekering en dus gemakkelijk combineerbaar:

Combineer uw fiscaal vriendelijk langetermijnsparen met een pensioensparen of zelfs als Zelfstandige met een Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) en een Individuele Pensioentoezegging (IPT met vennootschap) voor een optimaal aanvullend pensioen.

 

Wenst u graag meer informatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via info@futuria.be of op het telefoonnummer: 09/ 233 13 63.
Wij helpen u graag verder.