Ben jij goed beschermd wanneer het fout loopt tijdens een BBQ?

Zodra de zon schijnt, halen we massaal de barbecue boven. Een gezellige BBQ met vrienden of familie is het perfecte zomermoment, maar veiligheid blijft essentieel. Want wat als er iets misgaat? En vooral: welke verzekeringen dekken de schade?

Veilig barbecueën: waar moet je op letten?

Een goede voorbereiding voorkomt ongelukken. Denk aan:

  • Een nuchtere BBQ-chef: alcohol en vuur gaan niet samen. Wijs bij voorkeur een ‘BBQ-BOB’ aan.
  • Voldoende blusmateriaal in de buurt: een branddeken, emmer water of een kleine brandblusser kan het verschil maken.
  • Plaatsing: zet je barbecue op een vlakke, stevige ondergrond en uit de wind. Houd afstand van bomen en brandbare materialen.
  • Onderhoud: een propere barbecue is veiliger én hygiënischer.
  • Kledij: draag een schort of beschermende kleding tegen opspattend vet of vlammen.
  • Kinderen op afstand: voorzie een duidelijke zone waar ze niet voorbij mogen.

Met deze basisregels verklein je het risico op ongelukken aanzienlijk.

Wat als er toch schade ontstaat?

Ook met de nodige voorzichtigheid kan er iets misgaan. Een steekvlam, een omgevallen barbecue of een ongelukje met letsel tot gevolg… Gelukkig zijn er verzekeringen die tussenkomen.

Lichamelijke schade

Bij brandwonden of andere verwondingen komt in eerste instantie de ziekteverzekering, hospitalisatie- of ongevallenverzekering tussen. Is iemand anders verantwoordelijk voor het ongeval? Dan biedt de BA Familiale verzekering (burgerlijke aansprakelijkheid) dekking voor lichamelijke schade aan derden.

Materiële schade

Voor schade aan je eigen woning of tuin door een barbecue-incident, biedt je brandverzekering vaak bescherming. Denk aan schade door vuur of rook, of een terras dat vlam vat door omgevallen apparatuur.

Maak je echter schade aan andermans eigendom (zoals het terras van je buren)? Dan is opnieuw de familiale verzekering van toepassing. Zonder die verzekering betaal je de kosten zelf.

Terug naar overzicht