Tips om veilig te reizen met een mobilhome

De wetgeving

Voor vertrek is het essentieel om je te informeren over de recente regelgeving rond de maximale toegestane massa van mobilhomes in de landen waar je doorheen reist. Je hebt ook meestal een rijbewijs B nodig voor mobilhomes die minder dan 3,5 ton wegen. Bij controle riskeer je een flinke boete en moet het overtollige gewicht direct uitgeladen worden. Deze regels kunnen per land verschillen. Controleer dus zeker op voorhand!

Inladen

Maak grotere voorwerpen vast met riemen en zwaardere voorwerpen berg je het best laag op en lichtere zaken hoog. Dit zorgt voor een optimale gewichtsverdeling in de mobilhome.

GPS

Gebruik een navigatiesysteem dat specifiek ontworpen is voor mobilhomes. Dit helpt je een route te volgen die rekening houdt met de omvang, het gewicht en de snelheid van je voertuig.

Controle

Voer een laatste controle uit voor je vertrek. Loop rond de mobilhome om te controleren of alle luiken, kleppen en deurtjes vergrendeld zijn. Inspecteer ook binnen of alles op zijn plaats en vast zit.

Veiligheid

Alle inzittenden moeten altijd hun gordel om hebben. Dit is in een mobilhome nog belangrijker dan in een gewone auto.

Afmetingen

Bij het rijden moet je rekening houden met de grootte van je mobilhome. Let extra op bij het nemen van bochten, het rijden onder tunnels en bruggen of het afremmen en pas je rijgedrag aan bij slechte weersomstandigheden.

Terug naar overzicht