Veilig barbecueën doe je zo
Zomer! Zon, lange dagen en… barbecueën!
Op heerlijke zomerse dagen worden de barbecues afgestoft en aangestoken. Helaas gaat het soms ook weleens mis: er ontstaat brand of mensen lopen brandwonden op. Enkele tips om het veilig te houden:
Laat de BBQ buiten
Gebruik je BBQ altijd buiten, ook als het regent. Binnen barbecueën is levensgevaarlijk door de hoge concentratie koolmonoxide in de rook, die giftig is en kan leiden tot ernstige ziekte of zelfs de dood.
Tips voor veilig barbecueën
Welke barbecue je ook gebruikt – elektrisch, op gas of met briketten – het is een verbrandingstoestel en er is altijd kans op brand.
- Schoonmaken: Maak de barbecue en de vetopvangbakjes altijd goed schoon, want oud vet is extra brandbaar.
- Veilige afstand: Zet de barbecue op een veilige afstand van alles; schuttingen, heggen, tenten, tuinmeubels, enz.
- Niet verplaatsen: Verplaats de barbecue niet als deze aanstaat of nog warm is.
- Kinderen en huisdieren: Houd kinderen en huisdieren uit de buurt van de barbecue. Een ongeluk is snel gebeurd.
- Blusmiddel: Houd een blusmiddel in de buurt, zoals een emmer zand.
- Bescherming: Draag een schort of kleren die niet makkelijk in brand vliegen om jezelf te beschermen tegen spatten en vonken. Barbecue nooit met een ontbloot bovenlijf.
- Niet op het balkon: Barbecue niet op een balkon. De rook kan de woning worden ingeblazen, wat kan leiden tot koolmonoxide (CO) in de woning.
Wat doe je met asresten?
Asresten blijven vaak nog lange tijd warm. Zelfs als ze afgekoeld lijken, kunnen ze opnieuw opgloeien door contact met zuurstof of door het wrijven van kooltjes tegen elkaar.
- Gooi de kooltjes of as bij voorkeur buiten in een zinken of metalen emmer.
- Laat de emmer ongeveer vijf dagen staan voordat je de inhoud in de container gooit.
- Gooi asresten bij het restafval en niet bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft) of op de composthoop, omdat asresten schadelijke stoffen kunnen bevatten.