Bouwen of verbouwen? Met deze 4 tips zie je niets over het oog!

Pssst… Heb je je bouwvakkersoutfit al aangetrokken? Dan is het tijd om erin te vliegen! Bouwen is een intensief karweitje waar naast veel werk, veel voorbereiding bij komt kijken. Voornamelijk omdat bouwen of verbouwen gepaard gaat met tal van risico’s, waar je dus maar beter op voorbereid bent. Stap voor stap overlopen we enkele essentiële bouwtips!

ABR-verzekering

Hoewel je zou verwachten dat je woningverzekering je tegen ongelukken in huis beschermt, is deze niet voldoende van zodra je aan verbouwingen begint. Daarvoor is de ABR-verzekering in het leven geroepen. Deze ‘Alle BouwplaatRisico’s’-verzekering dekt je tegen alle risico’s die zich kunnen voordoen op de bouwwerf. Ook de schade die je toebrengt aan derden, bijvoorbeeld aan je buren, wordt met deze verzekering gedekt.

(Ver)Bouwen doe je zo!

Vooraleer we enkele treffende tips uit de doeken doen, benadrukken we graag hoe belangrijk het is om een samenwerking aan te gaan met echte vakmensen. Duik niet zomaar in het diepe, zonder verschillende bouwbedrijven onder de loep te nemen. Pas na een grondige screening van verschillende offertes, ben je klaar om jouw perfect fit eruit te halen. Dat gezegd zijnde, is het tijd om tips te tippen!

Tip één: bouw niet groter dan je portemonnee aankan

Wees je bewust van de exacte oppervlakte die je ter beschikking hebt. Bouw dus geen mastodont van een huis op een oppervlakte die hier niet voor geschikt is. Dat bespaart je enerzijds ruimtes die kleiner uitvallen dan gedacht, maar het zorgt er anderzijds ook voor dat je nog wat centjes overhoudt voor je materialen en isolatie. Dus denk je ‘ik bespaar wel wat op isolatie zodat ik mijn oppervlakte kan uitbreiden’, dat zou een absolute flater betekenen! De investering van degelijke isolatie is misschien groter, maar op lange termijn bespaar je er bakken geld mee.

Tip twee: verbouw niet over één dag ijs

Verdeel de bouwwerken over een langere periode. Verbouwingen of bouwwerken brengen altijd – lees ALTIJD – onvoorziene omstandigheden met zich mee, waarvan je de kosten kan spreiden of afronden vooraleer je aan het volgende project begint. Dit vermijdt je kopzorgen en uitstel van je plannen.

Tip drie: bouw naar eigen smaak, niet de smaak van de mode

Interieurtrends die in de mode zijn, zijn niet per sé trends in jouw ogen. Probeer hier dan ook niet in je interieur aan te voldoen, als je een fuschia trap of panterbehang eigenlijk maar niets vindt. Je bouwt of verbouwt jouw huis, niet dat van één of andere interieurgoeroe.

Tip vier: bouw praktisch!

(Ver)bouwen in de gietende regen of tijdens een hevige storm, het is geen aanrader. De meest toegankelijke periode om te bouwen is in het voorjaar en de zomer. Let wel, bouwbedrijven gaan in de zomer meestal ook enkele weken in verlof. Probeer hiermee rekening te houden van zodra je je bouwplannen vastlegt!

Bouw veilig en doordacht! En vergeet niet… ook op ons kan je een huis bouwen. We zijn er voor je.

Terug naar overzicht