Verdachte periode bij schenking gaat van 3 naar 5 jaar

Wie een schenking wil doen zonder belasting te betalen, doet dat het best nog voor Nieuwjaar. Op 1 januari 2025 breidt de zogenaamde verdachte periode immers uit van drie naar vijf jaar.

Vlamingen kunnen roerende goederen schenken via een hand- of een bankgift. Bij een handgift worden goederen of geld gewoon aan de begunstigde overhandigd. Bij een bankgift wordt een bedrag overgeschreven.

De schenking via een hand- of bankgift is belastingvrij. Er moet geen schenk-, noch erfbelasting op worden betaald. Er is wel een belangrijke voorwaarde. Als de schenker binnen de drie jaar overlijdt, moet er alsnog erfbelasting worden betaald. Die drie jaar noemt men dan ook ‘de verdachte periode.’

De Vlaamse regering wil het regime strenger maken. Vanaf 1 januari 2025 wil ze de verdachte periode uitbreiden van drie naar vijf jaar. Overlijdt de schenker binnen die periode, dan moet op de schenking alsnog erfbelasting worden betaald. Bij een schenking in rechte lijn – dus aan kinderen of kleinkinderen – betekent dit dat er 3%, 9% of zelfs 27% naar de overheid vloeit, afhankelijk van de waarde van het geschonken goed. Bij een schenking aan anderen is dat nog meer.

Wie alsnog van de huidige regeling gebruik wil maken, moet zijn hand-of bankgift nog dit jaar doen. Bij een bankgift stuur je als schenker de begunstigde een aangetekende brief waarin je je het voornemen van een schenking bekendmaakt. Daardoor krijgt die een ‘vaste datum’, waarmee je de start van de periode van drie jaar kunt bewijzen. Enkele dagen later doe je de overschrijving effectief. Na ontvangt bevestigt de schenker in een brief dat hij de schenking aanvaardt.

De schenker kan altijd voorwaarden koppelen aan zijn schenking. Zo kan hij vragen dat het geld terugkeert indien de begunstigde eerst zou sterven.

Drie of vijf jaar zijn snel om. Toch is er altijd de mogelijkheid dat de schenker in die periode overlijdt. Daarom kan een alternatief zinvol zijn. Vlamingen kunnen de erfbelasting ontwijken door de schenking te laten registeren. Dan betalen ze in rechte lijn wel 3% schenkbelasting. Behalve voor kleine schenkingen is dat dus goedkoper dan het betalen van erfbelasting achteraf.

Die registratie kan op elk moment. Zelfs voor een hand- of bankgift die enkele jaren of maanden voordien is gebeurd. Dat kan handig zijn indien de gezondheid van de schenker er plots op achteruit zou gaan. Mits het betalen van 3% schenkbelasting moet er nadien op de sommen geen erfbelasting meer worden betaald.

Deze regelingen dienen nog goedgekeurd te worden door de nieuwe regering, voorlopig zijn deze plannen dus nog onder voorbehoud.