Hoelang duurt het om mijn kapitaal te verdubbelen?

Het antwoord op deze vraag hangt uiteraard volledig af van het rendement waartegen uw kapitaal zal uitstaan. We deden een paar rekenoefeningen ter illustratie.

Veelzeggende voorbeelden

We namen de reƫle rendementen van een paar populaire spaar- en beleggingsproducten. In de onderstaande tabel vindt u onder meer een klassieke spaarrekening bij een grootbank (wettelijk minimumtarief van 0.01% basisrente en 0.10% getrouwheidspremie), maar ook een spaarrekening en spaarverzekering die we wel interessant vinden, evenals een breed gespreide beleggingsportefeuille zoals onze evenwichtige beleggingsportefeuille, die op lange termijn een gemiddeld rendement op jaarbasis van 5% ambieert.

Conclusie

De resultaten geven duidelijk aan dat in het huidige renteklimaat het niet eenvoudig is om een redelijk rendement te halen met een spaarboekje. De verdubbeling van uw kapitaal zult u in elk geval zelf niet meemaken helaas. Laat dus het deel van uw spaarcenten dat u gedurende langere tijd denkt te kunnen missen, niet nodeloos op een spaarrekening vegeteren. Als u totaal geen kapitaalrisico wilt nemen en u minstens een tijdshorizon van 8 jaar hebt, kies dan voor een spaarverzekering. Bent u daarentegen wel bereid om wat meer risico’s te aanvaarden, en u beschikt over een tijdshorizon van minstens 10 jaar, dan is een gediversifieerde fondsenportefeuille overduidelijk de beste keuze om uw kapitaal meer vaart te geven.

Dit artikel is enkel ter illustratie en houdt geen beleggingsadvies in. Voor een correct advies overlopen wij graag samen met u uw risicoprofiel.

Bron: Test Aankoop Invest magazine april 2019, pagina 15