Een maand na de beslissing! Wat zijn de officiële nieuwe regels voor de e-step?

De populariteit van de e-step is de afgelopen jaren intens de lucht ingegaan. Dat zagen we niet enkel bij de generatie volwassenen, ook kinderen en jonge tieners waren fervente fan van deze elektrische step. Helaas, leidde dit de afgelopen jaren tot een groot aantal ongelukken, bij volwassenen én kinderen. Vandaar dat de overheid vanaf 1 juli 2022 met een nieuwe regelgeving omtrent e-steps op de proppen kwam. We lichten ze toe!

E-steps en fietsen over dezelfde kam geschoren

Wie voortaan zijn fiets inruilt voor een e-step, hoeft zich niet anders te gedragen dan toen hij/zij de fiets nam. Voor de e-stepper en de fietser gelden namelijk dezelfde regels, ongeacht de snelheid waarmee ze zich verplaatsen. Al gelden er weldegelijk snelheidsbeperkingen voor de e-step. Zo mag je bijvoorbeeld niet meer dan 25 km per uur rijden op de openbare weg. Indien de step sneller kan, is het verboden om hiermee de openbare weg te betreden.

Aangezien beide vervoersmiddelen dezelfde regels volgen, spreekt het voor zich dat e-steps niet langer op het voetpad mogen rijden, maar dat zij zich op het fietspad dienen te begeven. Als er geen fietspaden aanwezig zijn, is het acceptabel om op de rijbaan te rijden. Wat betreft voetgangerszones: indien hier aangegeven staat dat fietsers toegelaten zijn, geldt dit voortaan ook voor e-steps.

Vanaf 16+ toegelaten

De nieuwe regelgeving is klaar en duidelijk: kinderen onder de 16 jaar mogen zich niet langer met een e-step op de openbare weg begeven. Desondanks zijn er wel enkele verzachtende omstandigheden behouden gebleven, zoals woonerven, speelstraten en voetgangerszones. Hier geldt de beperking niet.

Specifieke parkeerzones

Zomaar je e-step in het wildeweg op de baan parkeren, is geen goed idee. Het verhindert de baan en is bovendien gevaarlijk voor andere weggebruikers. Daarom kan je je e-step voortaan in een parkeerzone parkeren die specifiek ingericht is voor e-steppers. Stel dat er in de buurt geen parkeerzone aanwezig is, dan mag je de step op het voetpad plaatsen zonder iemand hiermee te belemmeren.

Zonder rijbewijs, maar volgens de regels

Hoewel je voor een e-step geen rijbewijs nodig hebt, is het wel belangrijk om je aan de wegcode te houden. Hou rekening met andere weggebruikers en vermijd hinder in eender welke situatie. Autowegen en -snelwegen zijn uiteraard verboden, zoals dit ook het geval is bij fietsers.

Wens je alles nog eens tot in detail te bestuderen, vooraleer je de e-step opstapt? Je leest alle informatie hier: https://www.politie.be/5415/vragen/verkeer/welke-regels-gelden-voor-de-e-step

PS. Kom gerust langs op ons kantoor om je e-step te laten verzekeren!

Terug naar overzicht