Patronale Life verhoogt rentevoeten op TAK21

De verzekeringsmaatschappij Patronale Life verhoogt vanaf 1 Januari 2023 de gewaarborgde rentes op een aantal van haar tak21-spaarverzekeringen.

De opbrengst van tak21 bestaat uit twee delen. De basis wordt gelegd door een gewaarborgde basisrente. Daar bovenop kunnen de spaarders nog een winstdeelneming krijgen als de financiƫle markten en de prestaties van de verzekeringsmaatschappij dat toelaten. Die winstdeelneming is echter niet gegarandeerd. Ze wordt ook pas achteraf vastgelegd.

Bij de formules Safe21, Starfix en Fructisafe bedraagt de gewaarborgde basisrente 1,50 procent. Op deze spaarverzekeringen kan worden ingetekend vanaf 2.500 euro. Bijstorten is mogelijk vanaf 1.250 euro. In het najaar van 2022 deed Patronale al bij wijze van actie een tijdelijke renteverhoging doch de maatschappij heeft beslist deze hogere rentevoet aan te houden in 2023

De gewaarborgde rente blijft acht jaar geldig. Na afloop kan er verder worden gespaard tegen een rente die jaarlijks aanpasbaar is. Vanaf Nieuwjaar wordt ze opgetrokken van 0,30% naar 0,50%. Daarop kan nog een winstdeelneming worden betaald.

Bij Secure21 is de samenstelling van de vergoeding iets anders. Hier geldt een gegarandeerde basisrente gedurende de hele looptijd van het contract. Ze wordt met Nieuwjaar van 0,50% naar 0,60% opgetrokken. Daar bovenop komt een variabele rente die jaarlijks wordt vastgelegd en die voor stortingen in 2023 van 0,80% naar 1,00% stijgt. Ten slotte kan hier nog een winstdeelneming bijkomen.