Opbrengsten tak21-spaarverzekeringen over 2023 lopen bij Athora op tot 3%

Verzekeraar Athora heeft de opbrengsten van zijn tak21-spaarverzekeringen en tak26-kapitalisatieverzekeringen over 2023 bekendgemaakt. Ze lopen op tot 3%.

De opbrengst voor een tak21-spaarverzekering bestaat uit twee delen. Het eerste is een gegarandeerde basisvergoeding. Het tweede een winstdeelneming die bovenop de basisvergoeding wordt gegeven als de evolutie op de financiƫle markten en de resultaten van de verzekeringsmaatschappij dat toelaten.

Voor de contracten Serenity II Basic met eenmalige storting van de premie werd de opbrengst van alle spaarverzekeringen met een gewaarborgde rente van 0,01% via de winstdeelneming in 2023 opgetrokken tot 3,00%.

Voor contracten Serenity II Prime met een gewaarborgde rente van 0,50% gebeurde dat tot 2,50%. Momenteel heeft dit product voor nieuwe stortingen een gewaarborgde rente van 2,35%.

Voor polissen SelfLife Protection & Pension, die worden gebruikt voor een Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) en Individuele Pensioentoezegging (IPT), werd de opbrengst van alle spaarverzekeringen met een gewaarborgde rente van 0,01% en 0,50% voor 2023 via de winstdeelneming verhoogd tot respectievelijk 2,00% en 1,50%. Hetzelfde gebeurde met de contracten Self Life. Deze contracten kunnen worden gebruikt voor het klassieke pensioensparen, voor het eveneens fiscaal aangemoedigde langetermijnsparen en voor het vrij sparen zonder fiscaal voordeel.

Voor de tak26-kapitalisatieverzekeringen Ventisei en Serenity I werd de opbrengst van alle inlagen met een basisrente van 0,01% verhoogd tot respectievelijk 2,00%. Voor contracten met een gewaarborgde rente van 0,50% was dat tot 1,50%.

Voor de portefeuille met contracten met een gewaarborgde rente die Athora in oktober 2022 overnam en die hun totale rendement dus halen uit de winstdeelneming komt die totale vergoeding uit op 0,25% voor contracten pensioensparen, langetermijnsparen en vrij sparen en op 0,50% voor de contracten VAPZ en IPT.

Voor contracten met een hoge gewaarborgde rente geldt in alle gevallen die gewaarborgde rente, ook al ligt die hoger dan de vergoeding die via de winstdeelneming wordt bereikt.